Een router in huis is praktisch onmisbaar. Zodra je meerdere apparaten hebt die je verbinding wilt laten maken met het internet, kom je niet onder gebruik van een router uit. Maar er is zoveel keuze waarbij de ingewikkelde termen en getallen je om de oren vliegen. Het lijkt hogere wiskunde, maar een router kopen kan iedereen. Een stabiele internetverbinding is in deze tijd een soort eerste levensbehoefte, dus het is wel zaak je even te verdiepen in de wereld van de routers, om te zorgen dat je daarna onbeperkt kunt internetten en streamen.

 

router

 

Wat doet een router?

Een router heb je nodig wanneer je meerdere apparaten in je huis hebt die verbinding met internet moeten hebben. Computers, tablets en smartphones maken bijvoorbeeld allemaal gebruik van internet en dan is een router al snel onmisbaar. Je internetprovider levert een modem die het internetsignaal je woning binnen brengt, die stap heb je als het goed is al doorlopen. Door aan het modem een router te koppelen, kun je het binnenkomende internetsignaal over allerlei verschillende apparaten verdelen. Vroeger gebeurde dat altijd met een kabel, tegenwoordig zijn de meeste netwerken draadloos. Veel routers hebben daarom nog maar vier of zes aansluitpoorten voor een kabel. Een wifi router is makkelijker, omdat je met een wifi router draadloze verbindingen opzet.

 

Op welke frequentie moet ik mijn router instellen?

Als je een router gaat kopen, is het belangrijk om te kijken naar de uitzendfrequentie. Voorheen maakte elke router gebruik van een 2.4 GHz band, maar daar komen veel fabrikanten nu op terug. Deze frequentie wordt namelijk ook gebruikt door talloze andere apparaten waar je het niet gelijk van verwacht. Denk maar eens aan de babyfoon of zelfs de magnetron. De 2.4 GHz band is dus propvol en dat heeft ertoe geleid dat de 5 GHz band in het leven is geroepen. Hier is het nog niet zo druk en deze frequentie is ook nog eens een stuk sneller. Maar het bereik is wel wat minder ver, dus je hebt wel sneller een wifi repeater nodig. Die zorgt ervoor dat het bereik van het draadloze 5GHz netwerk vergroot wordt zodat je ook op zolder of in de tuin van je wifi netwerk gebruik kunt maken. Heb je de keus, dan moet je je router instellen op de 5 GHz band als je voor snelheid gaat, heb je liever een groter bereik dan is 2.4 GHz ook prima. Een 5 GHz router werkt vaak ook op de 2.4 GHz band. Andersom is dit niet altijd het geval dus let daar goed op bij aankoop!

 

Waar moet ik mijn router plaatsen?

De ideale plek voor je router is middenin de woning. De kelder of zolder zijn dus niet zo geschikt voor plaatsen van je router, het modem vind je vaak in de meterkast, maar ook hier wil je je hem eigenlijk niet hebben. Beter is het om je router te plaatsen in een ruimte waar niet te veel obstakels zijn en waar vooral geen andere apparaten zijn die het signaal kunnen verstoren. Je hoeft de plaats van de router en het modem niet per sé op elkaar af te stemmen, maar bij veel huizen is het wel zo dat je beter op elke verdieping een router kunt plaatsen. Je kunt er ook voor kiezen om te werken met wifi repeaters die het wifi signaal oppikken, versterken en weer doorgeven. Makkelijker is het nog om een kant-en-klare set te kopen, de mesh router. Die zijn vooraf ingesteld en perfect op elkaar afgestemd. Uitpakken, ophangen, inpluggen, aanzetten en je hebt direct overal in huis een stabiele verbinding. Hoef je ook niet meer te puzzelen met het instellen van een wifi repeater. Je bent gewoon overal online en dat is onmisbaar in deze tijd.