Als je graag een nieuw bedrijfspand, woning of een uitbouw gaat realiseren dan zal je een bouwtekening nodig hebben. Maar een bouwtekening is niet alleen handig voor jouzelf en de aannemer, maar ook de gemeente zal het van je eisen. In deze blog leggen wij je uit waarom de gemeente dit van je verlangt.

 

De bouwtekening zelf

 

Een bouwtekening is simpel gezegd een concrete vertaling van jouw wens naar een ontwerp. Het is niet alleen het ontwerp dat belangrijk is maar ook de materialen, mede afgestemd op jouw wensen en wettelijke eisen, die concreet aan bod komen. Ook worden maatvoeringen meegenomen zodat je het perfecte plaatje op papier hebt dat tevens fungeert als een bouwinstructie, inkooplijst en meer voor de aannemer en onderaannemers.

 

De gemeente en het bestemmingsplan

 

Vaak zal je te maken hebben met een omgevingsvergunning en het bestemmingsplan. De gemeente heeft concrete vertalingen van jouw project nodig, anders gezegd: ze willen dat jij jouw bouwtekening aanlevert. De reden dat de gemeente dit van jou verlangt is omdat zij jouw plannen zullen toetsen aan het bestemmingsplan. In een bestemmingsplan zijn exacte regels opgenomen van wat wel en niet mag.

 

Dat betekent dat je met jouw plannen wel of niet in strijd bent met het bestemmingsplan. De gemeente toetst dit dus door jouw plannen naast het bestemmingsplan te leggen.

 

Als jouw plannen in strijd zijn met het bestemmingsplan zal je dus eerst voor een bestemmingsplanwijziging moeten gaan voordat jij de omgevingsvergunning krijgt om de plannen uit te gaan voeren.

 

Een omgevingsvergunning is een vergunning die de gemeente jou verleent zodat jij je plannen kan gaan uitvoeren. Het omvat o.a. de bouwvergunning en meer van dat soort zaken. Een omgevingsvergunning krijg je als jouw plannen niet in strijd zijn met het bestemmingsplan. Vandaar dat je als je in strijd bent eerst de bestemming zal moeten wijzigen. Daarom doe je er verstandig aan om te weten welke stappen je eerst moet zetten.

 

Wat is slim?

 

Het slimste wat je dan ook kan doen is om jouw wensen naast het bestemmingsplan te houden, passen je wensen binnen de geldende bestemming dan is er niets loos. Is dat niet het geval dan zal je voor een bestemmingswijziging moeten gaan of je plannen aanpassen zodat het wel binnen de bestemming valt. Het is maar net wat de afwegingen voor jouw zijn en in hoeverre jij wilt afwijken van jouw wensen.

 

In ieder geval is het verstandig om het maken van een maatwerk bouwtekening uit te besten aan een expert. Denk hierbij aan een bouwtechnisch tekenbureau of adviesbureau Ruimtelijke ordening. Zo weet je zeker dat het goede gebeurt en er geen fouten worden gemaakt. Tevens wordt er gekeken naar de haalbaarheid van jouw project en kan daarin worden geadviseerd.