In bijna elke organisatie werken receptionistes/ telefonistes. Daarom is er ook regelmatig vraag naar receptionistes. Een receptioniste heeft als voornaamste functie het bedienen van de telefooncentrale en het ontvangen van bezoekers. Vaak ben je voor bezoekers en klanten van de organisatie het eerste aanspreekpunt. Daarom is het voor receptionistes belangrijk om representatief te zijn. Vaak krijgen receptionistes ook verschillende administratieve taken, waardoor het belangrijk is over bepaalde computervaardigheden te beschikken.

Verschillende computervaardigheden

Omdat veel bedrijven met het computer besturingsprogramma Microsoft Windows werken, is het belangrijk om goed met dit programma weten te werken. Hierbij is het voornamelijk belangrijk dat je weet hoe verschillende progamma’s geopend en afgesloten kunnen worden.
Om goed met een computer te kunnen werken is het ook noodzakelijk om een goede toetsenbordvaardigheid te hebben. Als receptioniste is het vaak gewenst om tijdens het bellen direct aantekeningen te maken, wanneer je de juiste toetsenbordvaardigheid hebt, kun je dit direct tijdens het bellen op de computer verwerken.

Microsoft Excel

Wanneer er administratieve werkzaamheden komen kijken bij het werk van een receptioniste, wordt er veelal gewerkt met het bekende rekenbladprogramma Microsoft Excel. Enige kennis op het gebied van Excel is daarom vaak een pré. Als receptioniste is het natuurlijk niet noodzakelijk om alle ingewikkelde functionaliteiten van het programma te kennen, maar als je weet hoe de basis in elkaar zit kom je al heel ver.

Microsoft Word

Ook tekstverwerkerprogramma Microsoft Word is een veelgebruikt programma. Het wordt onder andere gebruikt om documenten en brieven op te stellen.

Microsoft Outlook

Om zowel met interne als externe zakelijke relaties te communiceren wordt vaak gebruik gemaakt van e-mails, darom is enige kennis van Microsoft Outlook ook aan te raden.

Verder ontwikkelen

Wil je als receptioniste verder ontwikkelen, dan heb je al verschillende vaardigheden ontwikkeld zoals bijvoorbeeld op administratief niveau. Hierdoor kun je het overwegen om door te groeien naar een baan als administratief medewerker of secretaresse.