We kunnen gerust stellen dat radio luisteren met de komst van de DAB technologie naar een heel nieuw level is getild. En niet zomaar een level, maar een level dat beduidend hoger ligt in vergelijking met het luisteren naar de traditionele FM radio. DAB radio is luisteren naar de radio zoals je dat altijd doet of hebt gedaan, maar dan in digitale kwaliteit. Digital radio leek even niets meer dan de zoveelste trend te zijn, maar die status heeft digital radio inmiddels wel achter zich gelaten. Sterker nog, DAB toestellen zijn niet meer weg te denken en zullen op termijn de reguliere FM radio’s doen vergeten. De hoogste tijd dus om je eens wat meer te verdiepen in de wondere wereld van de DAB+ radio. Wij zijn jou hierbij graag van dienst en vandaar dat we in dit artikel hier de nodige aandacht aan zullen geven.

 

dabradio

 

DAB, wat is dit nu eigenlijk?

DAB is een afkorting en natuurlijk wil je weten waar deze voor staat. DAB staat voor “Digital Audio Broadcasting” en deze term verraadt natuurlijk al dat het digitale radio betreft. Om radio-uitzendingen in digitale vorm te kunnen beluisteren heb je een DAB radio nodig. Met een traditionele radio is dit simpelweg niet mogelijk. Nu is het wel goed om te weten dat niet elk radiostation al digitaal uitzendt. De techniek die nodig is om radio-uitzendingen noemen we DAB+. Vanwege deze reden wordt er ook wel gesproken van een DAB plus radio.

 

FM of DAB radio?

Nu je weet dat niet elk radiostation digitaal uitzendt, dan rijst de vraag of je er wel verstandig aan doet om nu al een DAB radio te kopen. Begrijpelijk, want stel nu dat net jouw favoriete radiostation nog alleen in analoge kwaliteit uitzendt, wat heb je dan aan DAB radio’s? Wat dit betreft kunnen we je direct gerust stellen. Ook via een DAB plus radio kun je namelijk gewoon naar analoge radio luisteren. Dit komt omdat fabrikanten van DAB radio’s standaard nog een analoge FM ontvanger inbouwen in de DAB+ radio.

 

Het grote voordeel van DAB radio’s

Vanzelfsprekend wil je weten waarom DAB radio de voorkeur verdient boven FM radio. Het grote voordeel van deze radio’s is dat je altijd luistert in de best mogelijke kwaliteit. Waar analoge radio nog wel eens last heeft van ruis of van vervelende achtergrondgeluiden, daar heb je geen last van bij het luisteren naar radio die uitgezonden wordt in digitale kwaliteit. Bijkomend voordeel van DAB+ radio is dat je ook geen last meer hebt van storingen zoals deze bij de analoge FM of AM uitzendingen nog wel eens voor willen komen.

 

Verschillende modellen

Elke DAB radio is in staat om digitale uitzendingen te ontvangen. Het maakt dan ook op zich niet zoveel uit voor welk type radio je kiest, hooguit is er verschil in aantallen voorkeursstations en dergelijke. Daarom vinden veel kopers het interessant om zich te richten op de looks van de DAB radio’s. Wat dit betreft heb je een ruime keus in modellen, variĆ«rend van retro modellen tot radio’s die passen in een strak en modern interieur.

 
Verder is het goed om te weten dat deze radio’s verkrijgbaar zijn met en zonder snoer. De draagbare variant neem je gemakkelijk mee op vakantie of als je een dagje naar het strand gaat. Het “vaste model” is voornamelijk bedoeld voor gebruik binnenshuis. Dit is in veel gevallen de woonkamer, maar waarom niet ook zakelijk gezien kiezen voor DAB radio’s? Ook in bedrijfskantines, kantoorruimten en recepties zijn dit uitstekende radio’s, want het is natuurlijk voor zowel personeel als klant prettig om radio te kunnen luisteren zonder ruis.