Bijna een derde van de software die worden gebruikt in bedrijven is illegaal en leveranciers proberen dit percentage te verlagen met voorlichtingen en ingrijpende controles. Waarom zou je nou illegale software gebruiken en wat zijn de gevolgen?
Software is vaak heel duur. Als we bijvoorbeeld bij beat-it.nl kijken betaal je voor Adobe Creative Cloud al €56 euro per licentie en voor Microsoft Office 365 betaal je €69 voor 5 licenties. Voor windows betaal je al snel meer dan 100 euro en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Niet gek, dat je dan kosten wilt besparen en op zoek gaat naar een gratis oplossing; cracks.
Allereerst is het natuurlijk gevaarlijk om gebruik te maken van illegale software; omdat je gebruik maakt van zogeheten ‘cracks’ en ‘keygens’. Deze middelen maken een neppe licentie waardoor je geen meldingen meer krijgt dat je een betaalde versie moet aanschaffen. Vaak zitten er allerlei virussen in deze middelen waardoor hackers toegang kunnen krijgen tot de computers en dus mogelijk ook tot vertrouwelijke bedrijfsinformatie.
Maar wat is nou het gevaar? Een deurwaarder kan, samen met een ICT-specialist, langskomen met een huiszoekingsbevel voor een controle op het gebruik van illegale software. De boetes hiervoor zijn vaak een veelvoud van de normale aanschafprijs van de software en ook de licentie-eigenaar zoals Adobe kan je de software alsnog laten kopen, met een dikke schadeclaim die door kan lopen tot duizenden euro’s!
Wanneer je je niet zoveel wilt betalen kun je ook kiezen voor gratis software; dit noemen we opensource. Voor bijvoorbeeld Microsoft Office heb je veel verschillende alternatieven die minstens net zo goed zijn. Houd hierbij wel rekening mee dat je sommige bestanden zoals een word document, niet meer kunt openen of bewerken in een gratis alternatief.
Dus, koop software of zorg dat je gratis alternatieven gebruikt; want de controle komt onverwacht!