Je bent zowat dagelijks op je computer bezig. Voor school moet je wat verslagen maken, voor je hobby monteer je video’s en voor je bijbaantje ontwikkel je websites. Wat er op neer komt dat je intensief gebruik maakt van je computer. Tijdens dit proces kan er van alles gebeuren met je computer. Er worden buiten jou weten om bestanden aangemaakt door de computer zelf, na verloop van tijd zijn deze vaak onnodig en raakt je computer als het ware “vervuild”. Via torrent websites haal je regelmatig wat films en spelletjes binnen, nu zat hier per ongeluk een virusje bij omdat je virusscanner geblokkeerd werd door malware. Wat ga je hier nu aan doen? Je krijgt je virusscanner met geen mogelijkheid meer aan de gang. Op dit moment is het tijd om hulp in te roepen van ICT professionals op het gebied van computer onderhoud. Zij weten wat ze in deze situatie moeten doen om jou bestanden veilig te stellen.

 

Wat te doen bij hardnekkige virusbesmetting

Wanneer een virus op de PC ervoor zorgt dat je überhaupt niet meer in kan loggen, wordt het tijd om de computer weg te brengen naar een bedrijf die computer onderhoud uitvoert. Zij zullen de PC inspecteren om te kijken hoe ze dit gaan aanpakken. Al snel wordt geconstateerd dat de PC opnieuw geïnstalleerd moet worden. Als je dit thuis al had gedaan was je al je foto’s, filmpjes en documenten kwijt geweest. Daarom is het belangrijk dat er eerst een back-up wordt gemaakt op een externe harde schijf. Op deze manier zijn al je bestanden veilig gesteld. Deze moeten echter nog wel opgeschoond worden, het virus kan hier namelijk in zitten. Dit zal gedaan worden met diverse programma’s zoals;

 

● Malware antibytes. Dit programma is gespecialiseerd in het opsporen en verwijderen van malware software.
● Hitman Pro is gespecialiseerd in het opschonen van zo ongeveer alles van virussen en malware tot rootkits.
● ComboFix. Dit is een van de beste tools om je computer op te schonen. Wanneer je dit programma start zal de computer eerst opnieuw opstarten, waarna het voor het inlog scherm al gaat scannen. Op deze manier zijn de meeste virussen nog niet actief en kunnen deze gemakkelijker verwijdert worden.
● CCleaner is een programma wat zich richt op het opschonen van de browser, registry en het verwijderen van programma’s.

 

Nadat de externe harde schijf volledig is opgeschoond kunnen de foto’s, filmpjes en documenten weer terug geplaatst worden. Echter moet hiervoor wel de PC opnieuw geïnstalleerd zijn. Deze is op dit moment nog steeds besmet met het virus. De PC zal worden geformatteerd moeten worden. Formatteren wil zeggen dat de harde schijf volledig leeg wordt gehaald. Er zullen geen bestanden achterblijven op de schijf. Op deze manier ben je er zeker van dat het virus niet terug kan komen. Nadat de PC geformatteerd is wordt de PC opnieuw geïnstalleerd. Hier is een legale Windows versie met productcode voor nodig. Deze code bevind zich op een sticker die op de PC zit geplakt. Het is verstandig om deze bij aanschaf van de PC over te nemen op papier, deze sticker wil namelijk nog wel eens onleesbaar worden. Zodra de PC opnieuw geïnstalleerd is zullen je programma’s er op gezet worden. Evenals al je bestanden uit de back-up. Verder zal Windows volledig geüpdatet worden en zal de virusscanner up-to-date gebracht worden. Hierna kun jij weer lekker je gang gaan op de PC. Heb je een eigen bedrijf met meerdere computers die vaak problemen hebben? Lees dan ook eens dit artikel over systeembeheer.