Het komt geregeld voor dat nieuwe elektronica, zoals smartphones, laptops of tablets, teruggestuurd worden vlak na de aankoop. Dit kan voorkomen als er bijvoorbeeld een defect aan het apparaat is, of als de klant ontevreden is. Als het mogelijk is worden deze apparaten door de fabriek gerepareerd en vervolgens naar de winkel terug gestuurd. De oude eigenaar heeft ondertussen al een nieuw apparaat gekregen of gekocht. Het product dat gerepareerd is kan niet meer als nieuw product verkocht worden, terwijl deze misschien nog perfect werkt. In deze gevallen wordt het vaak verkocht als refurbished elektronica; een tweedehands product die gewoon vanuit een betrouwbare winkel, met garantie, verkocht wordt. Denk hierbij aan een refurbished laptop of een refurbished printer.

 

Hoe kan het dan refurbished elektronica zo populair is?

Het maakt niet uit of het gaat om een tablet, een laptop, of een telefoon; elektronische apparaten worden steeds duurder. Wil je een nieuwe laptop of telefoon aanschaffen, dan ben je al snel 1000 euro kwijt. Niet iedereen kan of wil dit betalen voor een elektronisch apparaat. Refurbished elektronica is hierop het antwoord. Het maakt hierbij niet uit of je een refurbished smartphone koopt of een refurbished printer; de prijs is aanzienlijk lager, terwijl de kwaliteit hetzelfde blijft. De winkel biedt net als op de nieuwe producten een volledige garantie, dus over eventuele defecten hoef je je niet druk te maken. Dit maakt refurbished elektronica enorm populair.

 

Hoe gaat het precies in zijn werk?

Er worden tegenwoordig steeds meer elektronische apparaten verkocht en dit heeft als logisch gevolg dat er ook steeds meer apparaten worden teruggestuurd. Maar hoe gaat het nu precies in zijn werk voordat je een refurbished apparaat kunt kopen?

 

Allereerst vindt er een grondige controle plaats van de elektronica. Zo wordt er gekeken naar alle onderdelen, zoals het moederbord, het beeldscherm en de accu. Als er problemen zijn, worden deze verholpen door onderdelen te vervangen of te repareren. Vervolgens wordt alle data verwijderd. Het product wordt helemaal terug gezet naar de fabrieksinstellingen. Om ervoor te zorgen dat het refurbished apparaat helemaal up to date is, wordt de nieuwste software en het nieuwste besturingssysteem geïnstalleerd. Daarna wordt het apparaat gereinigd. Voordat het klaar is om te gebruiken wordt het refurbished apparaat nog één keer getest. Daarna gaat het in de originele doos om verkocht te worden. Horen er nog accessoires en laders bij het originele product? Dan worden deze uiteraard gewoon meegeleverd.