Uniden Bearcat radioscanners

Een radio scanner is een radio waarop u gesprekken van onder meer radiozendamateurs, kerkdiensten en overige bedrijfscommunicatie kunt beluisteren. Een van de meest bekende en toonaangevende merken van radio scanners is de Uniden Bearcat. Scanners zoals de Unided Bearcat zijn handzame- en basis communicatieapparaten die ingezet kunnen worden voor het zoeken en uitluisteren van diverse frequenties. De radio scanner geeft vervolgens door op welke frequenties de uitgezonden zender zich bevindt en schakelt vervolgens automatisch om naar ontvangst

 

U kunt onder andere luisteren naar:

  • AM radio en FM radio
  • Radio zendamateurs
  • Evenementen en festivals
  • Bedrijfscommunicatie
  • Taxi bedrijven
  • Marifoons

 

Afgeschermd C2000 netwerk

Belangrijk om te weten is dat u geen communicate van politie, brandweer en ambulance kunt beluisteren. Dit zit namelijk op het afgeschermde C2000 netwerk. Helaas zijn er ook geen politie scanners meer aanwezig op de markt.

 

De nieuwste Uniden Bearcat scanner

Een van de nieuwste radio scanners binnen het merk Uniden Bearcat is de UBC125XLT. Deze nieuwe scanner is voor ontvangst met militair en civiel luchtverkeer. Ook kunt u onder meer wielerkoersen, berichten voor de scheepvaart, trein frequenties en diverse bedrijven ontvangen. Doordat u nu namen bij de kanalen kunt invoeren, is het identificeren van kanalen net wat makkelijker geworden. In het geheugen van de Bearcat scanner kunt u vervolgens tot 500 kanalen programmeren in 10 banden. Met “Close Call RF Capture Technology” kan automatisch worden overgeschakeld naar uitzendingen in de nabije omgeving.

 

Goede antenne is een goed bereik

Voor alle scanners geldt dat een een goede antenne belangrijk is voor het gewenste frequentiebereik. Het liefst buiten op een zo hoog mogelijke plek met vrij zicht gemonteerd. Dan heeft u het beste ontvangst. Bij de frequenties waarop de meeste mobiele zenders werken is de verzwakking van het signaal door bebouwing aanzienlijk. Dit geldt dan met name voor frequenties boven 300 MHz.

 

Scanners vooral in de jaren 80 en 90 populair

Radio scanners zoals die van Uniden Bearcat waren vooral in de jaren 80 en 90 populair. In die tijd was de meest radiocommunicatie nog analoog en niet vercijferd. Tegenwoordig kunt u – zoals we eerder aangaven – de communicatie van de brandweer, politie en ambulance niet meer te ontvangen op de scanner. Deze hulpdiensten zijn overgestapt op een nieuw, digitaal communicatiesysteem genaamd C2000. Wel kunt u de hulpdiensten altijd bereiken met marifoons. Ook het Nederlandse autotelefoonnet is sinds 1 oktober 1999 niet meer te ontvangen, omdat er is overgestapt op het digitale gsm-systeem.

 

 

Sinds jaren 80 Uniden Bearcat

Uniden is een Japans elektronica merk wat op 7 februari 1966 het levenslicht zag, door oprichter Hidero Fujimoto. Destijds nog onder de naam Uni Electronics Corporation. In de jaren 70 groeide Uniden uit tot het bekende merk van vandaag de dag. Uniden maakte toen en nu radio scanners. De faam groeide door en in de jaren 80 was Uniden zelfs wereldleider in draadloze telefonie en de radio scanners. De laatstgenoemde kreeg de naam Uniden Bearcat. De draadloze telefonie hebben ze moeten laten vallen met de komst van smartphones. Maar voor radio scanners kunt u nog altijd prima bij het merk terecht.