Vacuumtechieken en assemblagesystemen bij composieten

 

Vacuüm betekent letterlijk dat er in een bepaalde ruimte geen materie aanwezig is. Een ruimte die vacuüm is bevat dus niets en wordt om die reden luchtledig genoemd. Om een ruimte luchtledig te krijgen is het ten eerste van belang om een ruimte te hebben. Daarnaast maar niet onbelangrijk moet deze ruimte luchtdicht zijn afgesloten. Als (vaak doormiddel van een pomp) alle aanwezige lucht (materie) uit de ruimte wordt gezogen, mogen er geen luchtlekken zijn.

 

Vacuumtechnieken wordem onder andere toegepast bij het maken van composieten. Composiet is een opkomend materiaal wat veel wordt toegepast in de gemotoriseerde industrie. Onderdelen van vliegtuigen, auto’s en motoren worden vaak gemaakt van composieten. Composiet is licht van gewicht, heeft een hoge sterkte en wordt vervaardigd van hars en vezels. Om die reden zijn deze producten zeer geschikt voor gemotoriseerde voertuigen die voor het behalen van hoge snelheden zo min mogelijk gewicht mogen hebben. Composiet kan op veel manieren worden gemaakt, lamineren, spuiten en wikkelen zijn hier voorbeelden van.

Een methode om ook composieten producten te maken is de vacuümtechniek. Er zijn verschillende soorten technieken, maar deze hebben overeen dat het product onder atmosferische druk geïmpregneerd wordt. Hiervoor heeft men een omgekeerde mal nodig van het te vervaardigen product. Een dichte folie die in de mal luchtdicht wordt afgeplakt, zorgt voor de afdichting. Een vacuümpomp haalt alle materie onder de folie vandaan. Een andere pomp pompt brengt het mengsel van hars en vezels op de gewenste plekken. Door de juiste combinatie tussen afvoer van materie en toevoer van hars en vezels, vormt zicht een mooie constante laag. Na verwijdering van de folie en de mal, is er een product van composiet gerealiseerd.

 

Assemblagesystemen en composieten

Assemblage betekent, het samenvoegen van meerdere materialen tot een geheel. Onder assemblagesystemen zou ook de vervaardiging van composiet materialen kunnen vallen. Zoals beschreven, bestaat composiet in hoofdzaak uit twee producten namelijk, hars en vezels. Deze twee producten kunnen doormiddel van verschillende assemblagesystemen vervaardigd worden. Hierbij valt onder andere te denken aan de gegeven voorbeelden zoals beschreven. Een composiet wordt dus vervaardigd door het assembleren van verschillende materialen.