Sinds kort is de browse-geschiedenis van Amerikanen niet meer veilig. Het Congres heeft namelijk besloten dat internetproviders in de VS de internetgeschiedenis en het app-gebruik van hun klanten zonder toestemming mogen doorverkopen aan derde partijen. Na de Senaat is ook het Huis van Afgevaardigden vannacht akkoord gegaan met het terugdraaien van een regel uit het Obama-tijdperk. Dit is natuurlijk slecht nieuws voor de privacy van Amerikanen, maar merken wij in Nederland hier ook iets van?

 

Geen online privacy meer

De invoering van deze nieuwe internetregels is een probleem omdat daarmee de data van Amerikaanse burgers terecht kunnen komen op plekken die niet kunnen worden voorzien. Stel dat je last hebt van gezondheidsklachten en vaak fora bezoekt waar gebruikers het over ziektes hebben. Als je dan vervolgens wilt overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar dan kan die deze internetgegevens laten meewegen in de beslissing of jij wel of niet een verzekering krijgt. Op die manier kunnen jouw privacy data tegen je worden gebruikt.

 

 

De internetregels in Nederland

Gelukkig gelden er in Nederland andere regels op het gebied van internetprivacy. Zo kan een internetprovider in Nederland alleen je persoonlijke data aan derde partijen doorverkopen wanneer je hier jouw (nadrukkelijke) toestemming voor geeft. Een internetprovider mag dit niet verbergen in de privacyvoorwaarden. Echter, wanneer je de privacyvoorwaarden van een internetprovider niet goed doorneemt en je zonder het te weten hier toestemming voor geeft, zou het kunnen dat de provider jouw persoonlijke data doorverkoopt.

Daarnaast is het onwaarschijnlijk dat de Amerikaanse internetregels ook in Nederland worden ingevoerd. Onze privacywet is namelijk gebaseerd op Europese richtlijnen, welke niet zo snel veranderd zullen worden. Doordat er in Europa al jaren wordt geroepen om betere privacybescherming wordt de wetgeving juist alleen maar aangescherpt.

 

Bescherming tegen Facebook en Google

Echter, grote bedrijven zoals Facebook en Google verzamelen eigenhandig ook data van gebruikers. Door gebruik te maken van Facebook en Google kunnen de internetdata van Nederlanders ook in de verkeerde handen terecht komen. Om je internet privacy te beschermen is het noodzakelijk om na een sessie altijd uit te loggen op Facebook en Google.

Helaas is dit bij internetproviders niet altijd even gemakkelijk. Daarom kun je het beste gebruik maken van VPN. Zo biedt de VPN dienst van Goose uitkomst voor Nederlandse internetgebruikers om altijd en overal veilig te kunnen internetten. Jouw internet data wordt door een VPN altijd versleuteld, zelfs wanneer je sites toestemming geeft voor gebruik. Om gelijk de controle over je eigen data te behouden kun je Goose VPN nu de eerste maand gratis gebruiken. Technische kennis is bij Goose niet nodig, de installatie is gemakkelijk en begrijpelijk voor iedereen.