CNC frezen staat voor Computer Numerical Control, hiermee wordt bedoelt aangestuurd via machines. Deze machines kunnen op een hele nauwkeurige manier onderdelen maken uit bijvoorbeeld hout of metaal. Meestal frezen of snijden CNC machines.

 

Een interessant feitje is dat CNC is ontwikkeld door de defensie in de jaren 50. In de Koreaanse Oorlog (1950-1953) is dit proces in een zeer hoog tempo ontwikkeld. Dit omdat er erg veel vraag was naar erg nauwkeurige onderdelen voor wapens en vliegtuigen. Met deze techniek kon er snel worden voldaan aan de vraag daarvan.

 

Bijna alle CNC-machines werken in met drie richtingen: X, Y en Z. Deze assen worden aangestuurd via een G-code. Dit zijn meestal eenvoudige instructies zoals snelheid, temperatuur, pauzes of de richting. Ook wordt er vaak een M-code gebruikt, hierin staat informatie over het te gebruiken gereedschap. Een paar voorbeelden hiervan zijn een Slotkastfrees, Schrobfrees of een Strijkfrees.

 

6.22

 

Zogenoemde CAD-programmas zetten een ontwerp om deze naar eerde genoemde M en G-codes om te zetten.  CAD-programmas worden veel gebruikt door ontwerpers, constructeurs of engineers en verschillende gebieden. Vaak wordt dit programma ook toegepast bij werktuigbouwkunde, metaaltechniek, industrieel ontwerp en het ontwerp en doorrekenen van staalconstructies. Omdat er zoveel verschillende vakgebieden zijn zit er ook erg veel diversiteit in verschillende CAD-programma’s.