Moet ik vloerlak of vloerbeits gebruiken?

Veel mensen hebben het moeilijk om te beslissen hoe ze hun houten vloer zullen afwerken. Kiezen ze voor lak of voor vloerbeits?

 

GELAKTE HOUTEN VLOER

Een vloerlak is een beetje als een moderne vernis en wordt toegepast op een houten vloer als beschermingsmiddel. Lak zit effectief bovenop het hout en dringt er niet in wat beits wel doet. Lak is ideaal in een kamer waar je een glanzende of hoogglans afwerking wil. Het voordeel van een gelakte vloer is dat hij iets meer waterbestendig is. Toch blijft het geen goed idee om veel water te gebruiken op een houten vloer. Een nadeel van een gelakte vloer is dat je beter de krassen zal zien dan op een vloer die bewerkt is met beits. . Vloerlak bestaat ook in een matte afwerking, maar zelfs dan heeft het de neiging om iets of wat te glanzen. Een van de grootste voordelen is,wanneer er op de gelakte vloer gemorst wordt dit snel kan weggeveegd worden zonder de kans te krijgen in het hout te dringen.

 

GEBEITSTE HOUTEN VLOER

Vloerbeits is gelijkwaardig met de wax die door onze grootouders, op handen en voeten, werd aangebracht op een houten vloer. De nieuwe generatie beits biedt zowel een oppervlakkige als een diep doordringende bescherming. Voerbeits is de perfecte oplossing als je op zoek bent naar een natuurlijk ogende afwerking voor uw houten vloer. In het algemeen krijgt je vloer een matte look. Hoewel een gebeitste houten vloer meer permanent onderhoud nodig heeft zullen er op lange termijn minder grote ingrepen nodig zijn omdat de bescherming dieper gaat dan het oppervlak alleen. Een gebeitste houten vloer heeft een heel natuurlijke uitstraling en maakt het mogelijk de kleur van het hout te verdiepen door de jaren heen. Vloerbeits zorgt er ook voor dat de nerven van het hout beter zichtbaar blijven. Als je moeite hebt om te beslissen tussen een gebeitste en gelakte houten vloeren ga dan eens te rade bij jouw verfleverancier of bij mensen die al jaren een houten vloer in huis hebben.

 

vloer-1