Je wilt graag lang op vakantie, maar kan niet zo heel lang vrij krijgen. Of je bent eigen baas, en hebt geen andere keuze dan tijdens je vakantie een beetje door te blijven werken. Wat zijn de voor-en nadelen van werken op je vakantiebestemming, en hoe pak je het aan?

 

Werken voor de baas

Werk je in loondienst? Dan heb je een hele flexibele baas nodig om je werk tijdelijk vanaf je vakantiebestemming te kunnen doen. Lang niet ieder beroep leent zich er tenslotte voor, en in veel bedrijven is het simpelweg not done om langere tijd niet op kantoor te verschijnen.

Toch zijn er bedrijven die er, onder voorwaarden, wellicht voor open kunnen staan. Werk je bijvoorbeeld veel thuis, en kan je een groot deel van je werk op deze manier prima uitvoeren? Dan is een paar dagen werken vanaf je vakantiebestemming misschien ook geen probleem. Praat er eens over met je baas, wellicht lukt het!

 

Eigen baas

Ben je eigen baas, dan hoef je niemand te overtuigen dat je best je werk kunt doen vanaf je vakantiebestemming. Sterker nog, vaak heb je eigenlijk geen andere keuze. Veel ZZP-ers bijvoorbeeld houden tijdens hun vakantie als het even kan hun e-mail een beetje bij. Dit kan bij thuiskomst vervelende verrassingen voorkomen en zorgt ervoor dat zij spoedeisende mails niet te lang laten staan. Een grote opdracht mislopen omdat je wegens vakantie drie weken je mail niet beantwoordt? De meeste zelfstandigen moeten er niet aan denken.

 

Denk goed na

Voor je besluit op vakantie wat werk te doen, of dat nu uit vrije keuze is of omdat het niet anders kan, moet je met jezelf en je reisgenoten goed afspraken hierover maken. Plan bijvoorbeeld vaste tijden in waarop jij in alle rust je werk kan doen, terwijl de rest van het gezin zichzelf even vermaakt. Houd je ook aan deze tijden, en ga niet uren langer door. Dat is niet eerlijk naar jezelf, maar ook niet naar anderen.

Zorg ook dat je de juiste apparatuur en accessoires bij je hebt. Alleen snel je mail beantwoorden lukt misschien nog wel op je telefoon, maar wil je meer doen dan heb je toch een groter scherm nodig. Een tablet in combinatie met een tablet toetsenbord kan een goede keuze zijn die weinig ruimte inneemt. Verzeker jezelf er ook van dat je toegang hebt tot het internet, je kunt eventueel thuis al een dongel bestellen om hier zeker van te zijn.

Leg je er wel bij neer dat werken op vakantie anders is dan thuis: je vakantie wordt er net wat minder relaxed van, terwijl je werktempo waarschijnlijk ook niet is wat je gewend bent.